Menu

Tuinmeubels die je niet hoeft te onderhouden

Niets beters dan lekker buiten in de zon zitten zonder zorgen. Een ding maakt het alleen stukken beter: als je lekker in de zon kan zitten op tuinmeubels die onderhoudsvrij zijn. Het is heerlijk om buiten in je tuinmeubels te relaxen en je kunt heerlijk genieten van buiten zijn, maar buiten zijn heeft wel gevolgen voor je tuinmeubels. Die staan namelijk altijd buiten, ook als het koud is, of regent, waait. Hierdoor is het altijd goed om je tuinmeubels goed bij te houden, maar hier wil je natuurlijk niet uren aan besteden, en ook niet te veel moeite in moeten stoppen. Deze tijd kun je namelijk ook besteden aan andere dingen, zoals afspreken met vrienden en familie. Hiervoor hebben wij nu juist de perfecte oplossing: namelijk tuinmeubels die je weinig hoeft te onderhouden.

Welke tuinmeubelen hebben geen onderhoud nodig?

De Engarden tuinmeubelen van kettler staan in de buiten en hebben totaal geen onderhoud nodig.

Tuinmeubels onderhouden is erg belangrijk

Als je je tuinmeubels goed schoonmaakt en ook schoon houdt, dan kun je er lang mee doen en is het echt een goede investering. Onderhoudsvrije tuinmeubels bestaan niet geheel. Door soms schoon te maken blijven de meubels ook mooi en krijg je geen verkleuring of roest, schimmel en rotting. Per meubel verschilt wat je hieraan kan doen. Verschillende aspecten zijn hierbij belangrijk. Hieronder zullen we deze aspecten uiteenzetten.

Verschillende meubels en hun verschillende onderhoudsschema

Elke meubel is anders en daarbij is hoe je het beste de meubels kunt onderhouden dus ook anders. Een belangrijk aspect hier is materiaal van de meubels en bijvoorbeeld welke weersomstandigheden de meubels instaan. Een tuintafel is bijvoorbeeld erg groot en heeft een plat oppervlak waar veel neerslag op terecht komt. Een tuinstoel is kleiner en kan soms zelfs ingeklapt worden, waardoor hier veel minder neerslag op terecht komt. Hierdoor hoef je die minder vaak schoon te maken. Kleur is ook belangrijk: lichte meubels verkleuren snel en daar zie je viezigheid en vlekken sneller op. Bij grijze of donkere meubels zie je dit minder goed en hoef je dus ook minder vaak schoon te maken. Nog steeds blijft het belangrijkste aspect het materiaal van de meubels. Natuurlijke materialen, zoals hout, worden sneller door weer aangetast dan synthetische materialen. Hieronder zullen we alle materialen uiteenzetten en wat je kwa onderhoud kan verwachten bij elk materiaal.

Tuinmeubels van houten

Houten tuinmeubels zijn altijd erg mooi door de natuurlijke look en warm ontwerp. Hout is wel een materiaal dat goed onderhouden moet worden zodat de hoge kwaliteit lang mee kan gaan. Hout kan niet goed tegen regen en vocht en gaat hierdoor erg snel rotten en schimmelen. Ook kan er verkleuring van komen. Ondanks dat hout een lastiger materiaal is, hoef je hout eigenlijk maar ongeveer twee keer per jaar te laten behandelen. Dit kun je op de volgende verschillende manieren doen: het hout insmeren met middeltjes zoals beits, houtolie, verf en lak, zodat er een beschermend laagje op het materiaal komt en het hout zo beschermd wordt tegen het weer en buiten zijn. Met een droge borstel kom je al een heel eind als het gaat om het schoonmaken van het hout. Met water en schoonmaakmiddelen kun je eventueel viezigheid of aanslag wegkrijgen, maar gebruik dit niet te vaak want ook dit is niet goed voor het hout. Als je je houten tuinmeubels buiten laat, dek ze dan af met een hoes of zeil. Laat het hout wel goed ademen, anders komen er alsnog schimmels op.