Tips voor het onderhoud van tuinmeubelen in het najaar

Wanneer de herfst aanbreekt en de wintertijd zijn intrede doet, worden de meubelen in de tuin steeds minder gebruikt. Terwijl je in de winter geniet van de gezelligheid binnenshuis, komt ook altijd weer dat moment dat je uitkijkt naar het voorjaar, wanneer je weer van de tuin kunt gaan genieten. Om onze tuinmeubelen in het voorjaar weer volop te kunnen gebruiken, is het van belang om ze in het najaar goed te onderhouden. Enkele merken als 4 seasons outdoor en Hartman hebben speciale reinigings en onderhoudsproducten. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk precies? Want elke materiaalsoort heeft immers weer een andere vorm van onderhoud nodig. Het één moet bijvoorbeeld in de olie worden gezet, terwijl voor het ander een vochtige doek voldoende is.

Wicker tuinmeubelen

Wicker is een ideale materiaalsoort voor in de tuin omdat het erg weinig onderhoud nodig heeft. Je kunt wicker eenvoudig afnemen met een vochtige doek. Ook bestaan er speciale cleaners om wicker te reinigen, maar dit hoef je maar af en toe een keer te doen. Het is wel verstandig om in het najaar je meubelen van wicker goed af te dekken met een beschermhoes, omdat bijvoorbeeld vogelpoep vervelende vlekken kan geven, zeker wanneer dit er tijdens najaar en winter langere tijd op blijft zitten. Ook rottende bladeren kunnen blijvende vlekken veroorzaken. Met een afdekhoes kun je dit voorkomen en blijven je wicker tuinmeubelen netjes.

Teakhouten meubelen

Teak is een stevige houtsoort die van nature olie bevat. Deze olie beschermt het hout en zorgt ervoor dat het weinig onderhoud vraagt. Teakhout heeft wel de eigenschap dat het vergrijst wanneer je het niet behandeld. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om teakhouten meubelen te onderhouden met een speciale teak-olie, zodat de keur van het hout behouden blijft. Verder kan teakhout met een sopje worden afgenomen om vuil te verwijderen en hardnekkige aanslag te voorkomen. Evenals met wicker tuinmeubelen, kunnen ook teakhouten meubelen in najaar en winter afgedekt worden met een hoes, zodat ze netjes schoon blijven. Het is in tegenstelling tot wicker wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het hout kan blijven ademen.

Tuinmeubelen van RVS

Ook RVS is makkelijk in onderhoud. RVS, ofwel roestvrijstaal, is een metaalsoort waar vuil zich niet zo makkelijk aan hecht, zodat afnemen met een doekje vaak al voldoende is. Door het RVS zo nu en dan te behandelen met een speciale cleaner kun je ervoor zorgen dat je meubelen er als nieuw uit blijven zien.

Tuinkussens

Hoewel kussens vaak uit voorzorg binnen worden bewaard, is dat met de tuinkussens van 4 Seasons Outdoor helemaal niet nodig. Je kunt ze gewoon buiten laten liggen. Net als bij wicker is het wel zo dat vogelpoep of rottende bladeren die langere tijd op de kussens liggen, vlekken kunnen veroorzaken. Daarom is het handig om de kussens met een beschermhoes af te dekken. Bovendien blijven de kussens dan ook droog zodat je ze direct kunt gebruiken als de eerste heerlijke lentedag zich weer aandient.

Naast de bovengenoemde materialen zijn er in onze collectie natuurlijk nog veel meer materiaalsoorten te vinden. Wij bieden voor iedere soort een speciaal schoonmaak- of reinigingsmiddel aan. Dus zoek je een middel voor het onderhoud van je tuinset, tafels of stoelen?