Het onderhoud van tuinmeubelen

Wil je graag zo min mogelijk schoonmaken en zo min mogelijk onderhoud hoeven te doen? Dan zijn tuinmeubels van rope de allerbeste keuze. Hout is het moeilijkst te onderhouden en houten tuinmeubels moet je dus ook het vaakst schoonmaken en insmeren. Als je toch graag hout wilt, kies dan voor teak, dit materiaal is onderhoudsarmer. Gelukkig kunnen we je ook vertellen dat de meeste materialen tegenwoordig makkelijk te onderhouden zijn en lang mee gaan. Met de meeste meubels ben je al klaar met twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt geven.

Welke merken tuinmeubelen hebben nauwelijks onderhoud nodig?

Het meest geschikt zijn de rope en wicker vlechtwerk meubelen die geen onderhoud nodig hebben als deze onder een overkapping staan.

Tuinmeubels van teak

Teak is ook een vorm van hout en is een vorm van hout die veel gebruikt wordt bij het maken van tuinmeubels. Veel meubels zijn dus ook gemaakt van dit sterke hout dat perfect is om buiten neer te zetten. Door oliën die zich al in het hout bevinden, is de soort hout niet erg vatbaar voor schimmels en aanslag en hierdoor hoef je teak meubels niet vaak schoon te maken. Om vergrijzing van teak tegen te gaan, kan je makkelijk het teak zelf insmeren met teakolie. Zo behoud je de mooie kleur van het hout. Deze meubels kun je beter niet afdekken in de koude maanden en ze kunnen gelukkig lekker buiten blijven staan. De meubels afdekken zorgt ervoor dat er schimmel of aanslag op de teak komt, dus dit kun je beter niet doen.

Tuinmeubels van rope

Rope is materiaal dat natuurlijk oogt, maar het niet is. Het is een nylon materiaal dat in een touw geweven is. Rope is sterk en synthetisch, waardoor het beter water afstoot en kans op schimmel klein is. Een meubelset of tuinset van rope is dus een goede optie als je een set wil die niet veel onderhoud vraagt. Om schoon te maken, heb je alleen maar een water, een borstel en groene zeep nodig. Laat geen zeepresten achter op de meubels door het goed af te spoelen en je meubels zijn schoon! Meubels van rope zijn vaak waterafstotend en daarom zullen ze na het schoonmaken en regenen snel droog en snel weer te gebruiken zijn. Ook deze meubels kun je makkelijk het hele jaar door in je tuin laten staan, er kan vrij weinig gebeuren.

Tuinmeubels van aluminium

Aluminium is een geweldig materiaal: het is erg licht, maar tegelijkertijd heel sterk. Daarnaast hoef je aluminium vaak maar weinig schoon te maken doordat aluminium niet snel gaat roesten. Als je lang gebruik wil maken van een aluminium set, dan kan je ongeveer twee keer per jaar de meubels goed schoonmaken door een mild en PH-neutraal middel te gebruiken. Met water, groene zeep en een borstel kom je ook al een heel eind. Op aluminium komen wel snel krassen dus gebruik geen harde middeltjes. Zorg er ook voor dat je vogelpoep snel afwast, het kan ervoor zorgen dat het aluminium wordt aangetast. Ook aluminium meubels kunnen het hele jaar in je tuin staan. Je hoeft ze niet af te dekken met een hoes of zeil, sterker nog: dit raden wij af. Als je aluminium afdekt krijgt het geen adem en dit kan leiden tot vlekken en afdrukken die je niet meer schoon kan maken.

Tuinmeubels van kunststof

Meubels van kunststof hoef je nauwelijks schoon te maken. Door het plastic zijn de meubels licht, maar toch sterk en kunnen ze goed tegen slecht weer en natuur. Het enige nadeel is dat kunststof na een tijdje doffer kan uitslaan, maar dit verhelp je snel door een olie of was erop te smeren en zo weer een mooie kleur terug te krijgen. Als je kunststof meubels behandeld zijn, kunnen ze nog beter tegen slecht weer en vuil uit de natuur. Het enige schoonmaken dat je moet doen is heel simpel. Je kan de meubels gewoon afdoen met een natte en zachte borstel of doek en hierbij gebruik je dan een allesreiniger of soda die makkelijk alles weer schoonmaak. Harde borstel of harde middeltjes kun je beter niet gebruiken, omdat hiervan krassen kunnen komen op de meubels. Ook deze meubels kunnen lekker het hele jaar in je tuin blijven staan. De enige tip die we hebben is tuinstoelen, als je die hebt, schuin tegen een tafel of iets anders aanzetten. Zo kan de regen er makkelijk vanaf stromen.

Tuinmeubels van wicker

Wicker is prachtig vlechtwerk dat bestaat uit kunststof, maar eruit ziet als natuurlijke riet of rotan. De kunststof maakt de meubels licht, sterk en makkelijk te onderhouden. Hierdoor kan je lang gebruiken maken van deze meubels en zeker als je ze eens in de zoveel tijd verzorgt. Ook bij deze meubels is het onderhouden erg makkelijk: we raden aan om ongeveer twee keer per jaar de set te reinigen met een doek of borstel en wat milde zeep of schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Gebruik ook bij dit materiaal geen harde middeltjes of hogedrukspuit. Wel kan wicker in de zomer oververhit raken door de zon of daardoor juist een beetje uitdrogen. Dit verhelp je snel door het materiaal een beetje nat te maken. Ook Wicker tuinmeubels kunnen het hele jaar door in je tuin blijven staan.

Dankzij een beschermende hoes of zeil zijn je meubels tegen het weer bestand

Zoals je in dit artikel kan lezen, kunnen veel materialen het hele jaar door buiten blijven staan en hoef je ze maar weinig schoon te maken en onderhouden. Om dit nog minder te doen, kun je de meubels tijdens de koudere maanden binnen opbergen. In de warme maanden kun je deze meubels dan weer naar buiten halen en hoef je er bijna niks aan te doen. Je kunt de meubels ook buiten laten staan en dan afdekken met een hoes of zeil. Niet alle materialen kunnen hier even goed tegen, maar degene die dat wel kunnen, kunnen makkelijk worden beschermd door de hoes. Er zijn daarnaast ook veel ademende beschermhoezen te koop, die kun je op bijna alles meubels neerleggen.

Nog vragen over je tuinmeubels onderhouden?

Heb je na dit artikel toch nog vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we je persoonlijk helpen met jouw tuinmeubels.